Aardappeltortilla!

Ooit, toen ik nog op het MBO zat, kreeg ik Spaanse les. Onze juf noemde mij altijd ‘Pjen’  en tijdens de laatste les aten we heerlijke Spaanse aardappeltortilla. Dat is één van de weinige dingen die ik onthouden heb.. ;) Die aardappeltortilla is me altijd bij gebleven. Zo lekker smeuïg en de knoflookgeur hing na een dag nog om ons heen. Ik heb hem verschillende keren geprobeerd na te maken. Hij is nooit zo lekker geworden als de afgelopen keer (nadat ik grondige research had gedaan). Het recept wil ik graag met jullie delen!

Ingrediënten (voor een kleine koekenpan)
500 gram aardappels, in dunne plakjes
4 of 5 eetlepels olijfolie om de aardappels in te bakken
1 eetlepel olijfolie om de tortilla in te bakken
1/4 theelepel zout
4 eieren

Bereiding
Bak de aardappel plakjes in de olijfolie zachtjes een kwartiertje tot ze beetgaar zijn. Blijf regelmatig omscheppen, zorg dat ze niet aanbranden. Laat ze even uitlekken en afkoelen in een vergiet. Klop de eieren los met een beetje zout. Voeg de aardappels toe aan de eieren, roer om, en laat een minuutje rusten. Verhit 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan. Laat het mengsel in de pan glijden. Druk met de achterkant van een lepel of vork de aardappels die boven het mengsel uitsteken naar beneden. Bak de tortilla een dikke minuut op middelhoog vuur, daarna ongeveer 15 minuten op laag vuur om door te garen. Hou eventueel een deksel op de pan om de warmte vast te houden. Zodra de bovenkant van de aardappeltortilla gestold is, leg je een bord op de koekenpan en draai je de tortilla om op het bord. Laat de hem omgekeerd in de pan terug glijden. Laat nu nog een paar minuutjes bakken. Serveer de aardappeltortilla in punten met een toefje aioli.

aardappeltortilla

Share Button

1 reactie op “Aardappeltortilla!

  1. Lekker, goed idee om te maken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation