Garnalenkroketjes!

Vanaf nu staat De pan van Pien in het teken van de kerst! Aan het eind van de week begin ik ik met een amuse en daarna een 3-gangen diner. Zo staat er in de week voor Kerst een heel menu online! Het is een goedkoop, makkelijk maar indrukwekkend menu. Hopelijk kan je er wat uithalen voor de kerstdagen! Dit receptje is lekker kerstig. Kroketjes maken is best een klusje, maar echt heel leuk. De garnalen maken het extra feestelijk! Heerlijk voor bij de borrel of bij een voorgerecht. Ik maakte de garnalenkroketjes laatst voor de kookclub, samen met een garnalencocktail.

Ingrediënten (voor 12 grote kroketten)
2 sjalotten
1 bosje bieslook
125 gram boter
100 gram bloem
100 milliliter witte wijn
400 milliliter visbouillon
250 gram Hollandse garnalen
zout
versgemalen peper

Voor het paneren:
4 eiwitten
100 gram bloem
100 gram paneermeel of panko (wit broodkruim)

+ olie om te frituren

garnalenkroketjes1

Bereiding
Pel en snipper de sjalotten. Hak de bieslook. Smelt de boter in een pan en fruit de sjalotten circa 2 minuten. Voeg in één keer de bloem al roerend toe en laat de bloem gaar worden. Blus af met de witte wijn en schenk de visbouillon hierbij. Roer dit tot een gladde dik gebonden saus. Laat deze 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Roer de garnalen en de bieslook door de saus en neem de pan van het vuur.

Schenk de ragout uit op een met koud water omgespoelde bakplaat of ruime ovenschaal en laat afkoelen en in minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.

Vorm van de stevige ragout met bebloemde handen garnalenkroketjes van circa 10 centimeter. Klop de eiwitten los in een schaal en strooi bloem en paneermeel in twee aparte schalen. Haal de kroketjes eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte eiwit en tenslotte door het paneermeel. Doe dit met alle kroketjes. Verhit de olie tot 180 °C en bak de garnalenkroketjes in porties goudbruin en gaar.

Lekker met wat limoenmayonaise! 

garnalenkroketjes

Met dank aan Mireille van Eitjekookt voor de foto’s!

Share Button

1 reactie op “Garnalenkroketjes!

  1. Pingback: Nieuwjaarshapjes 2014! - De pan van Pien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation