Stroopwafelijs

Een tijdje geleden maakte ik dit heerlijke stroopwafelijs. Zou het net zo lekker zijn als die ene uit de winkel? Mijn gasten vonden van wel. Het recept komt uit het kookboek van het jaar Ijstijd van Kees Raat. Voor dit recept is een ijsmachine aanbevolen.

Ingrediënten
360 gram melk
25 gram melkpoeder
½ vanillestokje
1 tonkaboon (optioneel, ik heb het zonder gedaan)
30 gram suiker
40 gram keukenstroop
50 gram eierdooier
10 gram dextrose (ik heb deze vervangen door suiker)
35 gram slagroom
2,5 gram zout
Stroopwafels in stukjes

Bereiding
Doe melk, melkpoeder, een half vanillestokje, suiker, tonkaboon, en de stroop in een pan, zet op het vuur. Verhit het mengsel minimaal 15 minuten tot 60-70 graden (ik gebruik een keukenthermometer en hang deze in het mengsel). Je hoeft niet te roeren, anders verdampt er te veel vocht en klopt het recept niet meer.
Klop ondertussen de eierdooier met dextrose (of suiker) luchtig in een vuurvaste kom. Giet na 15 minuten een deel van het melkmengsel bij de eierdooier en roer het goed door met de garde. Zet het terug op het vuur en verhit het mengsel al roerende met een garde tot 85 graden. Doe vervolgens de slagroom erbij met het snufje zout en laat het geheel minstens twee uur afkoelen.
Haal voordat je gaat draaien het vanillestokje en de tonkaboon eruit. Maak tenslotte het bord mooi op met stukjes stroopwafel en wat stroop!

Share Button

1 reactie op “Stroopwafelijs

  1. Johan on 18/02/2012 at 21:34 said:

    Me wants!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation