Gastblog van zusje Quirine, de perfecte entrecote!

Mijn zusje Quirine is de eerste die een gastblog mag schrijven op ‘de pan van Pien’, en wat voor één (met supermooie foto’s)! Bij deze..

Als jonger zusje van Pien (lang niet zo lekker kokend), mag ik voor deze keer een blog schrijven.

Zo lekker als Pien kookt, lukt mij bij lange na niet. Ik was meer iemand die vroeger thuis het gene uit de pan opsnoepte (waar Pien uren werk aan had besteed). Toen ik op mijzelf ging wonen moest er toch echt verandering in komen. Na een hoop kookblunders (denk aan andijvie soep, in plaats van andijvie stamppot), lukt het toch redelijk om een gezonde maaltijd in elkaar te draaien. Steeds vaker lukt het om ook iets culinairs op tafel te toveren, zoals bijvoorbeeld mijn befaamde Italiaanse ovenschotel: ‘Melanzane alla Parmigiana’.

Maar, zo als eerste keer op deze blog schrijvend, wil ik jullie niet onthouden hoe je het perfecte stukje vlees bakt. Normaal doet de man in huis dat, maar hier zijn de rollen omgedraaid. Of het nou biefstuk, ossenhaas of entrecote is, op deze manier lukt het altijd:

Mijn neus viel van de week op deze heerlijke stukjes entrecote:

Haal de entrecote ruim van te voren uit de koeling en uit de verpakking. Dit vlees van de Albert Heijn is vacuüm verpakt en is echt ontzettend lekker. Prijzig, maar zo ontzettend mals! Als je de entrecote gaat bakken, dep dan even het vlees droog met wat keukenpapier en doe er peper en zout naar smaak op. Wel vers uit de molen!

Boter in de pan (wat je prefereert, bakboter, roomboter, olijfolie of een combinatie). Zorg voor een goede pan met dikke bodem. Dit is een fijne anti-aanbak pan van de Ikea, prima ding! Laat de pan goed heet worden.

De bellen en bubbels moeten verdwenen zijn. Als je in olie gaat bakken, zorg dan dat de olie niet gaat roken, dan is het al te heet en gaat het stinken.

Entrecote erin, en meteen bewegen met die hap. Het vuur stat nog steeds hoog! Blijven bewegen hè die stukjes vlees! Heen en weer!

Na een minuutje omdraaien (let op! dat ze niet zwart worden, dus af en toe even spieken). Als deze kant mooi bruin is zet je het vuur zacht. Nu komt het cruciale moment, er voor zorgen dat je entrecote niet teveel doorbakt. Als je je handpalm hebt, en je voelt op het stukje tussen je duim en wijsvinger, moet je vlees ongeveer zo zacht zijn als dat stukje ertussen (begrijp je het nog!!?). Ga ongeveer uit van nog 2min per kant (voor medium gegaard).

Als je de entrecote hebt gebakken, leg je hem niet meteen op je bord, maar rol je hem lekker even in de aluminium folie. Het is belangrijk dat je vlees goed rust.

Even wachten dus..

Mooie tijd om even de ciabatta af te bakken.

En na 5 minuutjes trancheer je het vlees. Wij hebben thuis geen echt vlees mes, maar wij gebruiken het meest fantastische Victorinox mes uit Zwitserland (jawel, die van de zakmessen), waar wij alles mee snijden: brood, vlees, avondeten, tomaten enz. Een geweldig mesje en de keukenla ligt er vol mee (zo’n 4 euro per mes en onverslijtbaar).


Broodje open snijden, sla erop leggen, entrecote erop, (en als je het op z’n bistro’s doet een lik pindasaus erbij) en smullen maar!

Eet smakelijk!!

Share Button

7 reacties op “Gastblog van zusje Quirine, de perfecte entrecote!

 1. Superrr lekker! Ik ga de volgende keer jouw manier proberen!

 2. Myrna on 29/08/2012 at 15:33 said:

  Leuk item!
  ik ben wel even zo vrij om nog een kleine tip te geven:
  bereid je vlees met behulp van een tang ipv een vork.
  door met de vork in het vlees te prikken verlies je kostbare sappen die het vlees mals houden.
  ik gebruik zelf een plastic tang van de Ikea, deze is hier ideaal voor.
  succes!

 3. Coby on 20/10/2012 at 22:48 said:

  Maar niet met een vork in het vlees!! Doodzonde lopen alle sappen eruit

 4. Pingback: De pan van Pien » Blog Archive » Salade van avocado en garnalen

 5. Me on 26/11/2013 at 18:49 said:

  Een tip voor goed vlees: ga naar een goede slager en laat het fabrieksvlees van AH links liggen. Dat is alleen voor noodgevallen.

 6. Ik ga het met de Kerst maken, bij een goede slager gehaald, dat scheelt weer de helft…..hoop ik.
  Fijne dagen

 7. vlees on 07/04/2014 at 14:58 said:

  voor mij geen ah vlees,ah blijft de boel besotemieteren,de klant weet niets.
  KOOPEENKOE.NL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation