Vorig jaar aten wij in Antwerpen een heerlijk Vlaams stoofpotje met frietjes! Zelf ben ik erg van de hachee en het ‘draadjesvlees’, heerlijk! Lekker lang sudderen in de pan van oma, of in de slowcooker. Met laurierblaadjes, kruidnagels, ontbijtkoek en bijvoorbeeld jeneverbessen. Maar zo lekker als oma heb ik hem nooit kunnen maken.
Johan en Marieke kwamen eten, een goede reden om weer eens uitgebreid te koken. Als voorgerecht maakte ik de salade van avocado en garnalen. Het nagerecht komt morgen op de pan van Pien.
Ik wilde nu eens eens Vlaams stoofvlees maken. Wat bekend staat om de toevoeging van trapisten dubbel bier. Ik zocht op internet naar een lekker recept en kwam uit bij 24 Kitchen, een recept wat Rudolph maakte tijdens een aflevering van The taste of life Travel. Dat moet goed zijn dus. Ik paste het recept een klein beetje aan. De tijm heb ik achterwegen gelaten, dat hoefde van mij niet.
Het vlees was heerlijk mals, de smaak was (door het bier) echt heerlijk, veel lekkerder dan dat we in Antwerpen hadden gegeten! Een aanrader dus!
Ingrediënten (voor 4 personen)
2 uien
1 teentje knoflook
800 g runder riblappen in stukjes
bloem
30 g boter
1 laurierblaadje
1 bouillonblokje
3 kruidnagels
nootmuskaat
1 flesje trappisten dubbel bier
zout en peper
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook. Snijd het vlees in kleine stukjes, bestrooi met zout, peper en bloem het vlees. Verhit de boter in een pan en bak het vlees. Voeg de uien en knoflook toe en bak circa 2 minuten. Voeg laurier, bouillonblokje, kruidnagels en 0,5 theelepel geraspte nootmuskaat toe en blus af met bier. Laat het gerecht circa 2,5 uur zachtjes stoven in de oven.
Ik maakte het gerecht al een dag van te voren, de volgende dag is het vlees nog lekkerder, de smaken zijn heerlijk ingetrokken. Je hoeft het dan alleen nog even op te warmen, lekker makkelijk. Wij aten het met pasta, met frieten is het nóg lekkerder, wel ongezonder!
God-de-lijk!!!
Het was echt heerlijk!
Het was heerlijk en simpel! wel een vraagje: dek jij het gerecht nog af met bv alufolie? Het kookte wel heel erg in. Deed niets aan de smaak af, maar er bleef zo weinig ‘saus’ over. Alvast bedankt.
@ Margo Ik heb het gerecht niet afgedekt. Bij mij was hij ook iets aan de droge kant, ik heb nog wat water toegevoegd. Leuk dat je het receptje gemaakt hebt, was de smaak wel lekker?
Ja hoor smaakte prima, en ik vond het een makkelijk recept in vergelijking met andere runderstoofpotjes. (ik kijk regelmatig op je site, we hebben een beetje dezelfde ‘smaak’ qua recepten……grappig!)
Lekker!
Als je meer saus wilt kun je ook water toevoegen, bijv. 2 keer de hoeveelheid water dan bier. Om de saus dan dikker te krijgen kun je:
1. 2-3 plakjes ontbijtkoek in stukken erbij doen, of…
2. een dubbele witte boterham met bruine suiker en mosterd.
Dat laatste doe ik altijd: hemels!
Smakelijk!
Dank je Annemarie voor de goede tips. Die met de dubbele witte boterham ga ik zeker eens proberen. Ontbijtkoek toevoegen is ook erg lekker inderdaad, doe ik ook wel eens! :)
Pingback: De pan van Pien » Blog Archive » De pan van Pien in het Parool!
Pingback: De pan van Pien » Blog Archive Italiaans stoofpotje! » De pan van Pien
Pingback: Vlaams stoofpotje | Ons kookboekje
Ik ga het vanmiddag maken met onze nieuwe slow cooker….ben zo benieuwd!
Hallo
Wat een uitvinding,die stoofpot met bier
Wat een uitvinding,die stoofpot met bier
Staat nu in de oven!!!! Ruikt heerlijk ben benieuwd
Kan het ook in een pan op het gas stoven of is het persee nodig omhet in de oven te doen?
Heerlijk. Met deksel op pan blijft genoeg vocht over. 2 uur in oven is voldoende. En ik heb een takje verse rozemarijn toegevoegd. Jam jam