Het werd weer eens tijd voor heerlijke gehaktballen! Meestal maak ik ze gewoon, lekker makkelijk, met een zakje kruiden uit de supermarkt. Vandaag had ik eens zin om ze zelf te kruiden en goed op smaak te brengen. Daan is gek op gehaktballen, dus ik maakte er één extra voor hem en anders voor morgen op brood. Ook erg lekker. Wij aten er aardappels, rode kool en appelmoes bij.
Ingrediënten (voor 3 ballen)
300 gram gehakt (ik gebruikte runder, half om half is lekkerder, maar ongezonder)
1 klein uitje
1 klein ei
1 beschuit
peper
zout
boter
Bereiding
Leg het gehakt in een grote kom, breek hierboven een eitje en verkruimel de beschuit (je kan ook paneermeel gebruiken). Snipper een uitje en meng ook door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper en draai ballen van het mengsel. Verhit een flinke hoeveelheid boter in een pan met dikke bodem (of gewoon je antiaanbakpan) en braad de gehaktballen in 20-30 minuten bruin en gaar.
tip 1! Je kan van alles door je mengsel doen, mosterd, ketjap, cayennepeper, rode peper enz.
tip 2! Laat net zoals je oma de hele middag op een klein pitje de ballen pruttelen.
Wat is jullie geheim voor een lekkere gehaktbal?
Mijn tip voor een lekkere gehaktbal? Eigenlijk doe ik het hetzelfde als jij maar dan inderdaad nog een teentje knoflook erdoor, scheutje ketjap en wat mosterd. En dan na het aanbraden in de pan een flinke scheut (volle beker) bouillon erdoor, en dan lekker lang laten staan: worden je ballen super mals van!
Ik doe er liever een gefruit uitje door, dan krijg je niet zo’n uiensmaak aan de ballen. Verder een flinke dot mosterd en als binder meestal geweekte brood. Jouw pannetje balletjes ziet er trouwens ook onweerstaanbaar uit.
Ik ben gek op de ballen van de librije, na het aanbakken zachtjes laten sudderen in runderfond. Heerlijk. Het water loopt me in de mond bij het kijken naar jouw gehaktballen!
Ohh wat lekker. Ik heb al in geen tijden een echte gehaktbal op. Denk dat Johan dat ook heel lekker zal vinden. Dat MOET ik dus een keer doen!
Hmm! Lekker recept, mijn ‘oma’s’ recept lijkt er op!
Meestal voeg ik nog wat ketchup, sambal en kerrie toe (niet te veel hoor)
Na het maken even laten rusten in de koelkast zorgt ervoor dat ze niet uit elkaar vallen; maar inderdaad; kook met rust is het beste advies :)
Bij de couscous maak ik de laatste tijd kleine gehaktballetjes met peterselie, olijfolie, komijnzaad en chili; ook echt een aanrader!
alle ingrediënten even door de keukenmachine halen, krijg je lekkere compacte ballen van
Wat ook lekker is:ei paneermeel sambal geraspte kaas peper zout en gemalen kruidnagel. En dan niet zuinig zijn met de sambal.