Venkelrisotto met varkenshaas

Gisteren kwamen vriendinnetje Annelies en haar vriend Martijn eten, gezellig! Weer een reden om eens uitgebreid in de keuken te staan. Ik had zin in een lekkere risotto en kwam op het idee van risotto met varkenshaas via mijn kookclubvriendinnetje Merel! Zij zou het ook dit weekend maken maar dan als voorgerecht. Ik had nog venkel liggen en zocht op internet wat er nog meer lekker bij zou zijn. Zo kwam ik op dit heerlijke recept!

Ingrediënten (voor 4 personen)
olijfolie
2 tenen knoflook
300 gram risottorijst
100 ml droge witte wijn
1 liter bouillon (ik gebruikte groentebouillon)
2 venkelknollen
50 gram parmezaanse kaas
1 bakje ricotta
1 citroen
1 bakje platte peterselie
500 gram varkenshaas

Bereiding
Verhit 2 el olie in een pan. Fruit 1 teentje knoflook. Voeg de rijst toe en bak 3 minuten. mee tot de korrels glazig zijn. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Voeg een scheut bouillon toe en roer tot die is opgenomen. Voeg weer een scheut bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de venkel met de rest van de knoflook op middelhoog vuur 15 minuten. Breng op smaak met peper en zout.

Neem de pan van het vuur. Meng de venkel, Parmezaanse kaas en 125 gram ricotta erdoor. Pers de citroen uit. Voeg de rasp, en het sap naar smaak, toe aan de risotto. Meng de peterselie erdoor, peper naar smaak en schep de rest van de ricotta erover.

De varkenshaas bakte ik ‘s middags aan beide kanten goudbruin en zette deze in de oven met een digitale keukenthermometer. Ik stelde deze in op een kerntemperatuur van 55 graden en zette de oven op 100 graden. Super makkelijk, de thermometer begint te piepen als de kern een temperatuur van 55 graden heeft. Zo waren de risotto en de varkenshaas ongeveer tegelijk klaar. Je kan de varkenshaas natuurlijk ook gewoon bakken in de koekenpan, terwijl je de risotto maakt.

Serveer de risotto in mooie diepe borden, met de plakjes varkenshaas er mooi op. Heerlijk met een glas droge witte wijn. Smakelijk!

venkelrisotto

 

venkelrisotto 2

Share Button

5 reacties op “Venkelrisotto met varkenshaas

 1. Ik hou van risotto! Heb alleen nog nooit venkel gegeten, geen idee waar het naar smaakt. Ik grijp toch vaak terug op de ‘klassieke’ risotto met paddenstoelen.

  • Pien on 04/02/2013 at 20:38 said:

   Venkel smaakt een beetje anijs-achtig, vooral rauw. Als je het een beetje gebakken is, zoals in dit recept smaakt het lekker fris. :)

 2. Mireille on 04/02/2013 at 20:57 said:

  Hmmmm… Die ziet er heerlijk ui Pientje! Ga ik ook eens proberen! X

 3. Risotto! Dat ga ik weer eens eten, al heel lang niet meer op!

 4. Pingback: De pan van Pien » Blog Archive » Flensjes met appel-notenvulling

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation