Home made pastei met erwtenpuree!

Tijdens het doorbladeren van mijn kookboeken kwam ik op dit recept uit. Het is een recept uit het Delicious kookboek. Een echt winters recept. Gisteren kwamen mijn schoonouders eten, die zullen dit vast wel lekker vinden dacht ik zo. Dus ik deed boodschappen en dook de keuken in. Ik maakte dit gerecht tussen de opdrachten van de foodswap door (daarover later meer).

De ingrediënten in het kookboek waren voor 8 kleine schaaltjes. (ik denk voor 4 personen..) Ik maakte het echter in een grote schaal en dacht dat dit genoeg zou zijn, met twee grote eters erbij bleek het net aan. De ingrediënten lijst hieronder heb ik aangepast naar 4 goede winterse porties!

Ingrediënten (voor 4 personen)
2 uien
600 gram rundergehakt
250 gram champignons
3 el tomatenpuree
3 el bloem
380 ml runderfond (in een pot)
5 plakjes hartige taart deeg (8 als je het recept in kleine bakjes maakt)
4 plakjes bladerdeeg (8 als je het recept in kleine bakjes maakt)
1 ei losgeklopt

500 ml kippenbouillon
450 gram diepvries doperwten
1 el mascarpone of crème fraîche

Bereiding
Verhit wat olie in een grote pan, doe de uien erin en bak glazig. Voeg het gehakt toe en bak mee tot het bruin  is. Doe de champignons en de tomatenpuree erbij en blijf roeren. Roer de bloem en runderfond erdoor. Breng aan de kook en laat op laag vuur 10 minuten pruttelen, breng op smaak met peper en zout. Laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een hoge ovenschaal of 8 pasteibakjes in met olie. Leg het hartigetaart deeg op de bodem en bekleed de zijkanten, druk goed tegen elkaar aan. Maak van het bladerdeeg 1 lap zodat je hem over de grote vorm kan leggen. Vul de vorm(pjes) met de afgekoelde vleessaus en leg de bladerdeedkorst eroverheen. Druk de randen goed op elkaar. Bestrijk de deksel(s) met losgeklopt ei en bak in 20 minuten bruin (de grote pastei zou ik er zeker 30 minuten indoen).

Maak intussen de doperwtenpuree. Breng de bouillon aan de kook en laat de erwten hierin 2-3 minuten gaar worden. Pureer alles grof met de staafmixer. Breng op smaak met zout en peper en roer de mascarpone of crème fraîche.

pastei erwtenpuree

Share Button

1 reactie op “Home made pastei met erwtenpuree!

  1. Oeh! Deze heb ik even opgeslagen, klinkt als iets dat we hier erg lekker vinden! En niet te ingewikkeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation