Wat eten we vandaag? Panzanella!

Vandaag was best een lekkere dag! Niet heel zonnig, maar de temperatuur was prima. Tijd voor een lekker zonnig receptje. Zodra je de eerste hap neemt, waan je je gelijk in Italië. Panzanella is een Italiaanse broodsalade. Het recept is ontstaan doordat men vroeger oude stukjes brood wat men over had (ciabatta) door de salade deed. Het brood zuigt zich vol met de heerlijke sappen van de tomaat, goede olijfolie en rode wijn azijn.

Het vergt enige voorbereiding, maar dan heb je ook wat. Wij aten het met een gegrild biefstukje, maar ook lekker met een stukje vis van de BBQ. Je kan de panzanella als hoofdgerecht eten (doe er dan bijvoorbeeld spekjes of mozzarella door) of als bijgerecht, zoals wij aten met een stukje biefstuk. Vegetarisch kan ook, maak dan wat meer!

Ingrediënten (voor 4 personen, bijgerecht)
1/2 ciabatta, in stukjes van 2 x 2 cm
6 el olijfolie extra vierge + extra naar smaak
1 teen knoflook, fijngesneden
1 rode ui, in dunne ringen
8 el rode wijnazijn
8 trostomaten
1 bakje basilicum, de blaadjes gescheurd

Bereiding
Verwarm de oven voor op 140 °C. Meng de stukken brood met de olie en knoflook. Leg op een bakplaat en laat in de oven in ongeveer 25 minuten drogen en lichtbruin kleuren. Meng ondertussen de ui met de azijn en kappertjes en laat 20 minuten staan.
Snijd de tomaten in stukken. Meng met de basilicum. Neem de ui en kappertjes uit de azijn en voeg toe aan de tomaat. Voeg het brood toe, besprenkel met 2 eetlepels van de azijn en laat 30 minuten afgedekt staan. Schep na 15 minuten om.
Breng op smaak met de azijn en veel peper en zout. Voeg naar smaak extra olie toe.

panzanella

Share Button

1 reactie op “Wat eten we vandaag? Panzanella!

  1. Dit gaat ‘m vanavond worden. Heb je nu al zin in! :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation