Madeleines!

Via mijn zwager Arjan, die chef-kok is bij Hotel & Restaurant De Zon, kom ik aan het recept van deze heerlijke Madeleines! Een Madeleine is een klein schelpvormig cakeje afkomstig uit Commercy in Lotharingen (Frankrijk). Het beslag wordt met een spuitzak in een bakblik in de vorm van een sint-jakobsschelp gespoten. Die moest ik eerst nog even kopen, maar dat was zo gedaan, ik kon aan de slag! Lees hieronder het recept, met dank aan Arjan (waar ik binnenkort een dagje mag mee lopen in de keuken en daar komt natuurlijk ook een blogje over).

Ingrediënten (voor ongeveer 24 Madeleines)
60 gram bloem
150 gram boter
150 gram eiwit
180 gram poedersuiker
60 gram amandelpoeder (ik maalde amandelen tot poeder in de keukenmachine)
5 gram bakpoeder

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de boter smelten in een pannetje en laat tot lauw afkoelen. De poedersuiker, bloem, amandelpoeder en bakpoeder door elkaar mengen met de keukenmachine. Voeg de eiwitten langzaam toe. Voeg als laatste de boter toe. Doe het beslag in een spuitzak en spuit het beslag in de beboterde vormpjes. Zet de bakvorm ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de cakejes even afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Eet smakelijk!

Madeleines

Share Button

8 reacties op “Madeleines!

 1. Hmm ik houd van madeleines! Hoewel het eigenlijk heel simpel is, zien ze er toch altijd als kleine kunstwerkjes uit he :) Helpt natuurlijk ook voor de beleving dat ze bekend staan als zo’n verfijnd cakeje. Lekker recept!

 2. Hmmm.. ziet er goed uit Pientje!!
  Jummy!!

 3. Greet Kettenis on 02/10/2013 at 23:08 said:

  Ben er blij mee !! Ook even een vorm kopen en dan snel proberen !

 4. Marriette on 03/10/2013 at 00:14 said:

  Kan niet wachten om ze te gaan maken! Hoeveel eieren heb ik ongeveer nodig voor 150 gram eiwit? En moeten de eiwitten stijfgeslagen zijn? Groetjes!

 5. Mmmmm! Lekker voor bij de thee! Een hele doos vol, haha.. :D

 6. Voor het beste resultaat en dat mooie ‘bolle buikje’ moet je het beslag een tijdje in de koekast zetten. Dus vul je vormpjes met het beslag en zet het een uurtje ofzo in de koelkast. Je zal zien dat je een mooi bol buikje krijgt zo.

  Ohja als ze uit de oven komen tik ik de madeleines direct uit de vormpjes en laat ze dan op een rooster afkoelen. Maar dat doe ik! ;-)

 7. Jessica on 29/10/2013 at 21:00 said:

  ooooh, ik ga mn moeder vragen of ze dit eens wil maken! (als ze de boter niet aan laat branden..) Ziet er echt lekker uit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation