Kerstamuses!

De kerstdagen komen eraan! Dus wordt het tijd om na te denken over een lekker kerstmenu. In de kookbladen en op de kookblogs zijn genoeg lekkere recepten te vinden. Vaak op thema, erg ingewikkeld of het kost mega veel tijd. Ik probeer de komende anderhalve week een makkelijk, maar toch culinair kerstmenu samen te stellen. Wat makkelijk van te voren voor te bereiden is en niet te veel geld kost. Zoals elk kerstmenu beginnen we met de amuses. Ik heb 3 makkelijk kerstamuses op een rijtje gezet met variatietips. Maak ze alle drie of kies één lekkere uit!

Groene asperges met dip!
Ingrediënten (voor 4 personen)
8 groene aspergestips (vers, maar kan ook uit de vriezer)
8 satéstokjes
2 eieren
mayonaise
peper, zout en olijfolie

Bereiding
Snijd de onderkant van de asperges af. Kook de asperges ongeveer 3 minuten beetgaar. Prik ze op de satéstokjes. Kook de eieren hard in ongeveer 10 minuten, pel ze en laat afkoelen. Meng met wat mayonaise, peper en zout. Serveer de eiersalade in een glaasje. In een ander glaasje giet je wat olijfolie en zout. Serveer de asperges in een mooi glas. Dippen maar!

Variatietips: Je kan ook witte asperges gebruiken. Als je het te veel moeite vindt om eiersalade te maken, kan je ook kant en klare salade gebruiken. Of maak zelf een lekkere zalmsalade!

amuse asperges

Amuselepel met eendenborstfilet!
Ingrediënten (voor 4 lepels)
4 plakjes gerookte eendenborstfilet (in de koelvak naast de kip)
sla
1 plakje ontbijtkoek
olijfolie, peper

Bereiding
Leg op de amuselepel een blaadje sla. Rol een plakje gerookte eendenborstfilet op en leg op de sla. Rooster de ontbijtkoek (of bak even aan in een droge koekenpan). Snijd in hele kleine blokjes. Leg twee blokjes op de lepel. Besprenkel met wat olijfolie en breng op smaak met peper. Het zoete van de ontbijtkoek smaakt heerlijk bij de eendenborst.

Variatietip: gebruik naast de olijfolie ook een beetje frambozenazijn om het iets meer bijzonder te maken!

amuse eendenborst

Kerststerren met broccolipesto!
Ingrediënten (voor 4 personen)
4 plakjes bladerdeeg
2 roosjes broccoli
een half teentje knoflook
handje pijnboompitten
handje peterselie
stukje Parmezaanse kaas
olijfolie, peper en zout

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden. Steek met een stekertje 8 sterretjes uit het bladerdeeg. Als de oven warm is zet de de sterretjes in de oven. Ongeveer 5-10 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn.
Maak ondertussen de broccolipesto. Kook de broccoli ongeveer 5 minuten beetgaar. Giet af en laat afkoelen. Doe de broccoli samen met de knoflook, pijnboompitten, kaas. olijfolie en peterselie in de keukenmachine of hakmolen. Maal fijn tot een lekkere pesto.
Snijd met een mesje kleine rondjes uit het midden van de sterretjes. Vul op met de pesto.

Variatietips: Je kan ook gewone (kant en klare) pesto gebruiken of lekkere tapenade. Je kan de sterretje ook met een beetje ei  bestrijken en dan bestrooien met sesamzaadjes!

amuse broccolipesto

Share Button

3 reacties op “Kerstamuses!

 1. mmmerel on 12/12/2013 at 21:17 said:

  Nououou superrrrleuk!!!!

 2. Mier on 14/12/2013 at 13:51 said:

  Jummmmmmmmmmmmmmmmmmmm

 3. Conny on 22/12/2013 at 20:23 said:

  Poen je bent mijn redder in de nood!
  Wat een leuke ideetj Es’ en goede uitleg!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation