Italiaans stoofpotje!

Ik hou van stoofvlees, mals, zacht en goed te combineren met van alles. Pasta, aardappels, puree, met frietjes, maar ook met brood lekker! Naast mijn overheerlijke Vlaamse stoofpotje (echt zooo lekker, daar kan niks tegenop!), nu ook een fijn Italiaans stoofpotje. Met tomaten, Italiaanse kruiden en witte wijn. Ik haalde dit recept uit de Allerhande!

Ingredi├źnten (voor 4 personen)
900 g riblappen (in blokjes)
2 eetlepels bloem
4 teentjes knoflook
1 bakje Italiaanse kruidenmix
6 eetlepels olijfolie
2 uien (gesnipperd)
1 blikje tomatenpuree
500 gram trostomaten
300 ml droge witte wijn
1 citroen
Bosje platte peterselie

Bereiding
Meng de in blokjes gesneden riblappen in een kom met peper, eventueel zout en de bloem. Snijd de helft van de knoflook fijn. Wikkel om het bosje kruiden, van begin tot eind, een flink stuk keukentouw. Maak vast met een knoop.

Verhit anderhalf eetlepel olie in een braadpan en bak een derde van het vlees bruin. Neem uit de pan. Bak op dezelfde manier de overige 2 porties vlees. Verwarm de rest van de olie in de pan en fruit de ui en fijngesneden knoflook op laag vuur 5 minuten. Zet het vuur hoger en voeg de tomatenpuree toe. Verwarm al roerend 1 minuut.

Snijd de tomaten in blokjes. Voeg met de wijn, Italiaanse kruiden en het vlees toe aan het tomatenpureemengsel. Breng aan de kook. Laat op laag vuur minimaal 2 uur stoven, met de deksel half op de pan. Is de saus te dun, laat dan even zonder deksel inkoken op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Rasp de gele schil van de citroen. Snijd de peterselie en de rest van de knoflook zeer fijn en meng met het citroenrasp. Dit mengsel heet gremolata. Bestrooi het Italiaans stoofpotje vlak voor het serveren met de gremolata.

italiaans stoofpotje

Share Button

4 reacties op “Italiaans stoofpotje!

 1. Dat ziet er heerlijk uit en inderdaad, het moet niet altijd met aardappelen of frieten gemaakt worden.

 2. Ook lekker met rijst!

 3. Bernadette Duijndam on 03/05/2015 at 17:47 said:

  Hallo Pien,

  Ik heb jouw recept al eerder gemaakt maar heb toch een paar vragen.
  Bij dat vlees aanbraden in de olie heb ik daarna een heel aangekoekte bodem. Maak je dat dan steeds schoon? Het volgende vlees kan ik anders niet aanbraden, dan koekt alles vast. hoe doe jij dat?

  Nog een vraag:
  In het recept staat:
  Een bakje Italiaanse kruidenmix
  Wat houdt dat bakje Italiaanse kruidenmix in? Ik kan het in de winkel niet vinden. Zijn dat Italiaanse groeten om te roerbakken? Is dat een geconcentreerd mengsel van kruiden en groenten? Heb je een tip van een merk? (ps zijn die er zonder smaakversterkers e.d? heb een zoon die nogal voedinggevoelig is).

  In het recept staat ook:
  een bosje platte peterselie
  Je zegt dan: wikkel om het bosje kruiden een touw (is dat de peterselie?) en later snijd je het om er gremolata van te maken?? Heb je dan meerdere bosjes?

  Kun je me hier iets meer over uitleggen?

  Dankjewel, Bernadette

  • Hallo Bernadette,

   Dank voor je uitgebreide bericht. Als het aanbakt in alleen olie, kan je ook een beetje olie en boter gebruiken. Misschien helpt dat. Italiaanse kruidenmix heeft de Albert Heijn in het koelvak. Naast de basilicum enz. Er zitten een paar takjes salie, oregano en tijm in. Daar moet je ook het touwtje om binden. De peterselie wordt fijn gesneden. Ik zal het een en ander aanpassen in het recept, zodat het wat duidelijke wordt.

   Hopelijk heb je wat aan mijn tips.

   Groetjes, Pien

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation