Suikervrije ontbijtkoek!

Voor mijn verjaardag (vorige maand alweer) kreeg ik van mijn collega’s een heerlijk pakket met onder andere roggebloem. Wat moest ik daar nu mee? Ik zette mijn speurneus op en zocht wat af op Google. Ik kwam onder andere terecht bij deze ‘suikervrije’ ontbijtkoek. Op internet/ foodblogs gaat momenteel een discussie over wat wel en niet suikervrij is. Is een recept met honing suikervrij of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld. Dit recept is zonder geraffineerde suikers, dus al een stuk gezonder denk ik zo! Ik vind deze ontbijtkoek erg lekker en Faas ook!

Ingrediënten
250 gram roggemeel (of gewoon meel/ bloem)
200 gram melk
1 ei
100 gram honing
2 eetlepels appelstroop
2 theelepels baking soda
snufje zout
2 eetlepels koekkruiden

Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakevorm in met roomboter (ik gebruik een vorm van 21 cm). Schenk in een ruime kom de melk, het ei, de honing, de appelstroop en de koekkruiden. Mix het met een mixer op de middelste stand. Voeg nu lepel voor lepel de roggemeel toe en als laatste het zout en de baking soda. Zorg dat het één geheel is. Schenk het mengsel nu in de cakevorm. Bak de suikervrije ontbijtkoek in 50 minuten gaar en goud bruin. Laat de ontbijtkoek 5 minuten in de vorm zitten en haal hem er dan uit. Laten afkoelen op een rooster. Wanneer je een zachte korst wil wikkel hem dan in aluminium folie.
Lekker met een beetje (room)boter!

Eet smakelijk!

suikervrije ontbijtkoek

Share Button

18 reacties op “Suikervrije ontbijtkoek!

 1. Dit lijkt me heerlijk. Ik kan niet tegen “gewone” ontbijtkoek, maar ga deze zeker proberen en hopen dat het goed gaat.

 2. maud on 25/05/2014 at 11:21 said:

  Deze is heerlijk! Maak ‘m bijna elke week. Ik doe er zelf altijd cranberries en rozijnen door, nog lekkerder!

 3. Fleur on 26/05/2014 at 08:52 said:

  Hoi Pien! Bedoel je met ‘gram’ melk; 200 ml melk?

  • Hoi Fleur, dat is hetzelfde, dus ja!

   • Fleur on 26/05/2014 at 14:06 said:

    Ondertussen gemaakt: de 200 ml melk vervangen door 100 ml dixap (appel) en 100 ml amandelmelk, en het meel door een mix van speltmeel en speltbloem. Bijna niet van echte ontbijtkoek te onderscheiden! Bedankt voor het recept!

 4. Yummie! Zo’n gezondere versie van ontbijtkoek staat al de hele tijd op mijn to do lijstje! Bedankt voor dit heerlijke recept.

 5. carla on 13/07/2014 at 05:23 said:

  ik ga zeker de recepten uitproberen ziet er lekker uit

 6. m on 13/09/2014 at 07:39 said:

  kan het ook met alleen meel van spelt/boekweit oid? en geen appelstroop?
  Kan je melk door water vervangen?

  groetjes

  • Hallo, al jouw bovenstaande vragen heb ik niet geprobeerd. Ik denk dat je het inderdaad ook met ander meel kan doen. De appelstroop kan je weglaten, maar de smaak veranderd dan wel, hetzelfde verhaal met melk/ water. Als je het geprobeerd heb hoor ik graag je bevindingen!

 7. piata on 29/09/2014 at 14:25 said:

  heeft u nu roggemeel of bloem gebruikt?

 8. Loek on 11/10/2014 at 10:12 said:

  Hij is heerlijk! Ik heb m genaakt met normaal meel alleen hij blijft wat nattig klopt dit? Heb me aan t recept gehouden .. En hoe lang kun je dit bewaren? Ik eet de koek namelijk helemaal alleen :-) misschien invriezen?

  • Hallo Loek! Blijft inderdaad een beetje klef. Invriezen kan prima. Je kan de koek ook eerst in plakjes snijden en dan invriezen!

 9. Atsje de Jong on 29/01/2015 at 15:52 said:

  Hallo Pien,

  Voor mijn zoons wilde ik een koek met minder/geen suiker. Heb een paar geprobeerd te bakken maar de één werd niet gaar en de andere was hard. Toen heb ik die van jou geprobeerd. En die is gelukt en smaakt heerlijk !!!! Ik heb volkoren roggemeel gebruikt en amandelmelk van Alpro) we gebruiken geen koemelk) Baking soda vond ik bij de Jumbo. Volgende keer probeer ik rozijnen oid er in te doen.
  Bedankt voor dit heerlijke recept. Ga gauw eens verder neuzen op je site. Zie genoeg lekkers en gezonds !!!!

 10. Gerda on 30/01/2015 at 17:56 said:

  Super lekker! Gemaakt met rozijnen! Echt een aanrader.
  Maar kan iemand mij vertellen hoe ik hiervan de calorieën, vetten, eiwitten etc. Uitreken?

 11. Marion on 03/03/2015 at 10:10 said:

  Lijkt me erg lekker, maar welke appelstroop en honing gebruik je?
  In de winkel zag ik alleen maar appelstroop en honing met suiker.
  Ik ben sinds een week bezig om het geraffineerd suiker weg te laten uit mijn voeding en weet nog niet zo goed waar ik alles kan vinden.

 12. Pauline on 05/05/2015 at 16:29 said:

  Lijkt me lekker!
  Kan ik het roggemeel ook vervangen door een mix van boekweit en amandelmeel?
  Mvg,
  Pauline

 13. Cindy on 11/02/2021 at 12:29 said:

  Dit is niet suikervrij. Honing is een vorm van suiker en appelstroop ook. ( appels worden zo lang ingekookt tot bijna alleen de suiker overblijft. Meel wordt door je lichaam omgezet in suiker. dit recept bevat geen geraffineerde suiker, en dat is natuurlijk fijn, maar suikervrij is het niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation