Marmerkoek!

In april nam een collega afscheid, nooit leuk, maar ze maakte deze heerlijke (Marokkaanse) marmerkoek. Het is net Snickers, lekker met karamel, noten en chocolade. Deze koek heet marmerkoek omdat de bovenkant van de koek in een mooi marmerpatroontje is gemaakt. Die van mij is niet zo mooi geworden als van mijn collega, maar wel een echte uitdaging om te maken. Je moet het even onder de knie krijgen zeg maar (er zijn Youtube filmpjes van, misschien duidelijker dan mijn uitleg..). Er zijn verschillende recepten, maar deze leek mij het lekkerst. Ik heb hem zelf wat aangepast. Je kan de biscuitjes namelijk vervangen door speculaas, of nog honing, gemberkruiden enz. toevoegen. De basis is echter steeds hetzelfde: koek, pinda’s en chocolade!

Ingrediënten (voor een bakblik vol)
250 gram ongezouten pinda’s
100 gram biscuitjes
1 blikje gecondenseerde melk
1 theelepel kaneel
1 zakje vanillesuiker
300 gram pure chocolade (of melk)
50 gram witte chocolade
olie

Bereiding
Maal de pinda’s fijn in een keukenmachine of hakmolen. Maal ook de biscuitjes fijn. Maal zo fijn of grof als je zelf wilt. Ik vind het wel lekker om wat grotere stukjes in m’n koek te hebben.
Voeg nu de kaneel, vanillesuiker en gecondenseerde melk toe (ongeveer 3/4 van het blokje). Meng goed door elkaar. Totdat je een stevige bal bij elkaar hebt gekneed, is het te plakkerig voeg nog wat biscuitjes toe, is het te droog? Dan voeg je nog wat gecondenseerde melk toe.

Bekleed de bakvorm (ik had een vierkante 20×20 ongeveer) met bakpapier. Druk de bol plat totdat je een koek krijgt die overal even dik is. Smelt de pure chocolade au bain marie met 2 eetlepels olie (gebruik er 1 met een neutrale smaak). Je voegt olie toe zodat de chocolade makkelijker uit te smeren is. Giet de helft van de gesmolten chocolade over de koek. Draai rondjes met de vorm, zodat de chocolade overal komt. Zet een half uur in de vriezer.

Haal de koek uit de vriezer en haal hem uit de bakvorm, keer de koek om en leg deze weer (met bakpapier aan de onderkant) in de bakvorm. Giet nu de rest van de pure chocolade over de koek (waar dus nog geen chocolade zit). Smelt nu ook de witte chocolade. Doe deze in een  spuitfles of plastic zakje en knip een klein puntje eraf. Maak nu strepen, 4 horizontaal en 4 verticaal. Neem nu een satéprikker en trek hier strepen mee, door de witte chocoladestrepen heen (nogmaals, er zijn filmpjes van..).

Zet weer een half uur in de vriezer, haal eruit en snijd in ruitjes of blokjes!

marmerkoek

Share Button

6 reacties op “Marmerkoek!

 1. Ohh dit lijkt me goddelijk!

 2. Wat een leuk receptje! Dit ga ik zeker een keer proberen :)

 3. Samantha on 18/06/2014 at 15:27 said:

  Oooo wauw dit lijkt me zoooooooooooooo lekker! Mmmmmm dit wil ik echt eens maken!

 4. Samantha on 18/06/2014 at 15:28 said:

  Wauwieeeeeeeeeeee dit lijkt me zooooooo lekker! Wil ik echt eens gaan maken! :D

 5. Céline on 23/06/2014 at 22:56 said:

  Oooh waarom lees ik dit nu de winkels allang dicht zijn en ik niks zoets in huis heb :(

 6. Noor on 21/01/2018 at 14:55 said:

  En waar is de caramel dan? Of lees ik er overheen? De gecondenseerde melk wordt pas caramel als je het verhit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation