Pruimenchutney!

Kaas is één van mijn lievelingsproducten, heerlijk om mee te koken, maar ook om zo uit het vuistje te eten. Wat helemaal lekker is, is een kaasplankje als dessert met een glaasje port. Port en kaas zijn een prima combinatie! Sinds deze zomer zijn Offley Port & Reypenaer kaas een samenwerking met elkaar aangegaan. Beiden zijn van origine ambachtelijk bereid, gefermenteerd, en kunnen rijpen. Ik mocht beide proeven, ze waren heerlijk! Ik maakte er een pruimenchutney bij. Dit voor de frisse touch! Leuk om te weten: er zijn momenteel plekken te winnen voor een portproeverij op de site van Offley Port in het Reypenaer Proeflokaal in Woerden.

pruimenchutney 1

Ingrediënten (voor 1 potje)
500 gram pruimen
1 ui
1 teentje knoflook
50 ml rode wijn azijn
50 ml Offley Port Tawny
75 gram bruine basterdsuiker

Bereiding
Snijd de pruimen doormidden en verwijder de pit. Snijd ze daarna nog een keer doormidden. Ontvellen hoeft niet. Snijd de ui in halve ringen en het teentje knoflook in plakjes. Doe de pruimen, de ui en knoflook in de pan, voeg ook de port, rode wij azijn en suiker toe. Breng aan de kook. Laat ongeveer een half uur inkoken, tot een dikke massa.

Kook een oud potje uit (bijvoorbeeld een jampotje) 1 minuut in een pan kokend water, ook de deksel). Laat het potje uitlekken op een schone theedoek. Doe nu de pruimenchutney in het potje, tot de rand vol. Zet nu de pot onderste boven terug op de theedoek. Laat ongeveer 5 minuten staan. Nu is hij vacuüm gezogen en kan je het potje een aantal maanden bewaren. Anders ruim een week goed in de koelkast!

Niet alleen lekker bij kaas, maar ook op een toastje met paté of bij wild en stoofpotten.

pruimenchutney

Share Button

4 reacties op “Pruimenchutney!

  1. Ohh Reypenaer, heerlijk!! Ga gelijk eens kijken voor de winactie.

  2. Wat ziet dat er leuk uit. Zo’n potje is een super lief cadeautje. Chutney is zo lekker. Ik maak vaak een appel mango variant voor bij de curry.

  3. Klinkt goed, en dat heb ik allemaal wel in huis. En een bult pruimen van eigen boom, dus ik ga los! ;)

  4. Suzanne on 30/07/2017 at 17:14 said:

    Moet de chutney eerst afkoelen voor ze in het potje gaan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation