Appelkruimelcake!

Gisteren was onze grote, kleine man jarig! 2 alweer! Naast dat wij een erg mooie marsepeinen taart hadden laten maken bij Hupsakeek, maakte ik ter aanvulling nog een lekkere appelkruimelcake. Het recept komt uit de Allerhande en is heerlijk! De bodem is lekker zacht, de appels fris en zoet en de topping leker crunchy en kruimelig. Ideaal om te trakteren of als je veel eters krijgt als toetje met een bolletje vanille ijs. Ik had over en gaf vandaag een stukje aan mijn collega’s, die waren er erg blij mee!

Ingrediënten
300 gram lichtbruine basterdsuiker
300 gram bloem
300 gram boter
1 eetlepel speculaaskruiden
½ theelepel zout
70 gram pecannoten
4 eieren
1 theelepel vanillearoma
4 friszoete appels (bijv. elstar)

Bereiding
Kruimeldeeg:
Meng 100 gram basterdsuiker met 100 gram bloem in een kom. Snijd 100 gram boter in blokjes en voeg met de koekkruiden en het zout toe. Kneed met je vingertoppen snel tot een kruimelig deeg. Hak de noten fijn en meng erdoor. Dek af en zet in de koelkast.

Cake:
Verwarm de oven voor op 170 °C. Breek de eieren boven een ruime kom en voeg de rest van de suiker toe. Klop met een mixer in 5 minuten tot een licht en luchtig mengsel. Smelt ondertussen de rest van de boter in een steelpan. Laat iets afkoelen en meng door het eimengsel. Zeef de rest van de bloem erboven en spatel samen met het vanillearoma voorzichtig maar zorgvuldig door het eimengsel.

Schil de appels, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in stukken. Vet de ovenschaal in. Schep het beslag in de schaal en verdeel eerst de appel en dan de deegkruimels erover. Bak de kruimelcake in het midden van de oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar.

appelkruimelcake

Share Button

4 reacties op “Appelkruimelcake!

 1. Annemarie on 30/10/2014 at 21:24 said:

  Heb m ook al gemaakt en ook mijn collega’s hebben zitten smullen!echte aanrader!

 2. Hij was heerrrlijk!

 3. Ri on 29/11/2014 at 18:49 said:

  Serieus lekker. Ik zal volgende keer alleen de kruimellaag wat beter verkruimelen. Maar voor de smaak maakt het niet uit. De buren waren weer blij met mij, hen maakte ik blij met een halve cake.

 4. Marco on 09/01/2015 at 13:41 said:

  Beste Pien,
  Heerlijke Appelkruimel Cake

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation