Patat van Pien!

Zelf patat maken, het blijft toch even een werkje. Naar de snackbar lopen is sneller. Maar wel leuk om (samen met je kinderen) te doen. Zorg dat je frituurvet lekker vers is en de pan bij het voorbakken op ongeveer 160 graden staat en bij het afbakken op 180-190 graden. Ik heb 1 kilo gebruikt. Daar bak je ongeveer 2 redelijke porties van. Het ligt er dus een beetje aan of je een grote eter bent. Voor 2 volwassenen en een kind is het voldoende.

Ingrediënten (van 1 kilo aardappels)
1 kilo aardappels
zout
frituurpan
frituurvet

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in de dikte die je lekker vindt (maak je ze wat dunner, dan worden ze wat knapperiger). Zet de patatjes een uur of 2 in koud water. Dit is de manier om ze nog knapperiger te maken. Verwarm de frituurpan voor tot 160 graden. Giet ondertussen de patatjes af en dep ze droog met keukenpapier. Bak ze in kleine porties ongeveer 3 minuten voor. Laat steeds uitlekken op keukenpapier. Voor het afbakken verwarm je de frituurpan tot 180-190 graden. Dan bak je de patat in 1-2 minuten goud bruin en knapperig. Lekker met zout en zelf gemaakte mayonaise (dat recept komt ooit ook nog)!

Smullen maar!

patat van pien

Share Button

4 reacties op “Patat van Pien!

  1. Hmm, heerlijk! Ik heb toevallig vanavond een frietje op, van de frietkraam. Ik heb expres geen frituurpan in huis, anders eet ik veel te vaak bitterballen ;)

  2. Van de frituur is inderdaad sneller en je hebt minder lang last van de geur, maar oh zo lekker zelfgemaakt….enhoewel ik Belg ben eet ik toch maar maximum 1x per maand een frietje. Maar dat smaakt dan eens zo goed!

  3. D on 23/03/2015 at 23:34 said:

    Bak in arachide (pinda) olie: gezonder, en geeft geen geur en smaak af. Ook perfect voor de oliebollen. Bij elke supermarkt te koop.

  4. Ohh wat ziet dat er lekker uit! Krijg gelijk honger, haha…
    Ik ben echt te lui om dit te doen, wij eten tegenwoordig wel af en toe ovenfrietjes i.p.v. naar Marjo te hollen. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation