Ravioli met paddenstoelen en truffelboter!

Afgelopen maand hadden wij tijdens de kookclub thema: Italiaans! Kwam dat even goed uit! De week daarvoor ontving ik van Amesi een pakket met allerlei truffel producten om uit te proberen. Niet alleen truffelolie en truffelpasta, maar ook producten waar ik nog nooit van had gehoord. Bijvoorbeeld truffelhoning (heerlijk bij een stukje kaas), truffel hazelnootpasta (deze moet ik nog uitproberen), truffelzout en truffelboter. Met deze laatste twee maakte ik onderstaand recept. Echt Italiaans, met de pure smaken van paddenstoelen en truffel. Het is even werk, maar dan heb je wel wat!

DSC_0617

Ik aan het werk in de keuken van Merel (Kookclub, thema: Italiaans)

Ingrediënten (voorgerecht voor 4 personen)
Voor de pasta:
100 gram bloem
1 ei
olijfolie

Voor de vulling:
250 gram gemengde paddenstoelen
handje hazelnoten
1 teentje knoflook
truffelzout (bijv. van Amesi)
peper
2 takjes verse oregano
2 eetlepels ricotta

Voor de rest:
truffelboter (bijv. van Amesi)
handje babyspinazie
wat extra hazelnoten
Parmezaanse kaas
extra vierge olijfolie
een raviolisteker

Bereiding
Vulling:
Snijd de paddenstoelen klein tot kruimels. Hak de hazelnoten ook tot kruimels. Verwarm een beetje olijfolie in de pan en bak de paddenstoelen gaar, voeg de knoflook en de hazelnoten toe en bak mee. Bak ook de oregano even mee. Laat het mengsel afkoelen. Breng op smaak met peper, truffelzout en meng met de ricotta zodat het een samenhangend mengsel wordt. Zet even apart.

Pasta:
Meng de bloem en het ei met een scheutje olijfolie in een kom of op het aanrecht. Het duurt even voordat je een mooi soepel deeg krijgt. Maak bollen ter grote van een ei. De andere bolletjes leg je even weg onder wat vershoudfolie of een theedoek. Haal de bollen een voor een door de pastamachine heen. Begin met de stand waarbij je de dikste plakken krijgt. Ga door tot tot de dunste stand. Zo heb je een aantal mooie dunne plakken.

Leg op de plakken pasta kleine bolletjes van het paddenstoelenmengsel, kijk even hoe groot je raviolisteker is, laat nog een randje over zodat je de pasta kan dichtplakken. Leg minimaal 12 bolletjes op de plakken (3 per persoon voor een voorgerecht, wat meer voor een hoofdgerecht). En dek deze af met een andere plak. Druk het deeg goed om de bolletjes heen, als het goed is blijft het al redelijk goed plakken. Als het niet plakt, doe er dan wat water of eigeel tussen. Pak nu de raviolisteker en steek mooie rondjes uit de plakken.

ravioli met paddenstoelen en truffelboter
Breng een pan met ruim water en een beetje zout aan de kook. Voeg de ravioli voorzichtig toe en kook net zo lang tot de ravioli boven komt drijven. Maak ondertussen de bordjes op door een beetje spinazie op de borden te leggen en de Parmezaanse kaas en de hazelnoten alvast klaar te zetten. Als de ravioli klaar is leg je ze op de borden. Serveren met een beetje truffelboter, Parmezaanse kaas en hazelnoten. Eventueel nog wat peper en olijfolie.

Eet smakelijk!

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation