De Zon!

Dit keer geen recept, maar een verslag van mijn ervaringen in de keuken. In april kreeg ik van Daan voor mijn verjaardag een super gaaf cadeau! Ik mocht een dagje meelopen bij mijn zwager (Arjan), chefkok in Hotel – Restaurant De Zon te Ommen. Dat had hij goed geregeld. Het duurde even voor dat de afspraak gemaakt was. Maar een aantal weken geleden was het dan eindelijk zo ver. Daar ging ik. Als hobbykok naar een grote restaurantkeuken.

Toen ik binnenkwam kreeg ik een rondleiding, werd ik voorgesteld aan het personeel en kreeg ik een heus koksbuisje aan en schort voor. In het begin nog een beetje ongemakkelijk, maar ik werd snel aan het werk gezet! Het eerste wat ik mocht doen was soufflé schaaltjes beboteren en daarna bestrooien met suiker en dat met 60 bakjes. Toen dat gedaan was keek ik hoe Arjan de soufflé maakte. Eiwitten met suiker opkloppen in een enorme mixer en de rest is geheim.. ;)

Het was 16.00 uur. Tijd voor het personeel om te eten. Ik mocht natuurlijk ook mee-eten. Een collega van Arjan maakte heerlijke beenham uit de oven met bietjessalade en gebakken aardappels, erg lekker!

personeelseten

Verder mocht ik zelf macarons maken (goed gelukt al zeg ik het zelf), kweeperen schillen en was ik ‘chef amuse’. De amuses (een marshmallow van zilveruitjes, tonijntartaar, kerriemayonaise, koekje en wat groen) stonden voor de helft al klaar in de koelkast (de marshmallow en tartaar). Ik mocht op elk schaaltje een toefje kerriemayonaise, het koekje en groen neerleggen en meegegeven aan de bediening.

arjan1
Toen alle amuses door waren en het druk werd in de keuken heb ik vooral veel gekeken en foto’s gemaakt. Zo gaaf om te doen en te zien hoe het er in een professionele keuken aan toe gaat. Netjes, rustig, schoon, iedereen weet wat hij moet doen en er komen de mooiste gerechten op de borden. Bedankt heren van De Zon, een unieke ervaring!

3 Replies to “De Zon!”

  1. Wat een fantastisch cadeau! Is het gaan kriebelen om zelf ook in een restaurantkeuken te gaan werken?

  2. Gaaf Pien! Lijkt me heel bijzonder om te zien hoe het eraan toegaat in een professionele keuken. Leuk ook dat je vanalles mocht doen. :)

  3. Nee Anne, dat niet! Ik vind mijn baan (logopedist) veel te leuk en koken blijft daarnaast een leuke hobby!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *