Kip uit de tajine!

Wat voelde ik me vereerd, mijn eerste uitnodiging voor een foodevent! Ik kreeg een mailtje of ik naar de Oosterse Markt in Beverwijk wilde komen voor een zintuigensafari. Dit ter ere van het 30-jarig bestaan van deze markt. Ja, dat wilde ik wel. Samen met vriendin Mireille reisde ik af naar Beverwijk, zonder verwachtingen, want ik was er nog nooit geweest.

We werden ontvangen in een bedoeïenentent met heerlijke (zoete) oosterse thee en lekkernijen. Hier ontmoette ik veel mede-foodblogsters, waaronder Brenda en Sabine, erg gezellig! Daarna kregen we een mooie mand die tijdens de ‘zintuigensafari’ onder leiding van niemand minder dan Pierre Wind, gevuld werd met allerlei lekkernijen. Zintuigensafari omdat alle zintuigen tijdens deze rondleiding geprikkeld werden, heerlijke geuren, mooie kleuren, mochten overal aan zitten, van alles konden we proeven en je hoorde overal marktkoopmannen roepen dat ze de lekkerste producten in huis hadden. Onze manden zaten op het einde vol met onder andere olijven, dadels, groenten, fruit, Turks brood, couscoussalade, Ras el Hanout (geurende Marokkaanse kruiden), een tajine (waarover later meer) en het kookboek van Sabina Posthumus, Koken van de bazaar. Een kookboek met heerlijke, oosterse, maar zeker ook makkelijke recepten!

Kortom: een aanrader om een keer rond te struinen op de oosterse markt in Beverwijk!

oostersemarkt

Met twee producten uit mijn mand maakte ik het volgende recept. Als je geen tajine hebt, kan je ook gebruik maken van een slowcooker of stoofpan.

Ingrediënten (voor 2 personen)
6 kippenpootjes
2 eetlepels Ras el Hanout
knoflook
1 ui
1 blikje tomatenpuree
1 bosje peterselie
150 gram couscous
1 courgette
1 aubergine

Bereiding
Als je tajine voor de eerste keer gebruikt, moet je deze op een speciale manier ‘behandelen’. Als je dit hebt gedaan kan je aan de slag! Wrijf de kippenpootjes in met de Ras el Hanout kruiden. Braad ze rondom goudbruin en leg ze in de tajine. Zet de tajine ongeveer een uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Gebruik het bakvet van de kip om je saus in te maken. Fruit hierin het uitje, de knoflook en de tomatenpuree. Voeg wat water toe en roer er een sausje van. Breng om smaak met zout, peper en peterselie.

Snijd de courgette en aubergine in blokjes en bak of grill kort. Breng eventueel op smaak met knoflook. Maak de couscous zoals op de verpakking staat beschreven en roer er wat fijngesneden peterselie door.

Haal de tajine uit de oven, de kip is zo mals dat deze van het botje valt. Serveer met de groenten en couscous, een heerlijk oosters gerecht!

Smakelijk!

5 Replies to “Kip uit de tajine!”

  1. Lijkt me erg lekker! Helaas heb ik geen tajine, en weet ik ook niet of ik die kwijt kan in mijn keukentje haha

    1. Je kan ook gewoon een kookpan gebruiken alluminiumfolie erover en 1klein gaatje er in prikken.

  2. Ik heb dit Ras el Hanout dus niet gekregen hè! Wel jammer, heb het nog nooit geproefd. Maar dit recept heb je toch niet in die kleine Tajine gemaakt die we gekregen hebben toch???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *